Zwembad

Uw zwembad onderhouden met LODA

Om uw zwembad proper en gezond te houden, moet u regelmatig uw zwembadwater controleren. Eén van de belangrijke paramaters aan de hand waarvan u dat kan doen, is het chloorgehalte van uw zwembadwater. 

Het chloor in uw zwembadwater - ook wel 'vrij chloor' genoemd -  werkt desinfecterend en beschermt uw zwembadwater tegen bacteriën en virussen. Daarom is het belangrijk om het juiste chloorgehalte in uw zwembadwater aan te houden. En daarvoor is LODA vloeibare chloor het ideale product.

Info banner afbeelding

Hoeveel chloor heb ik nodig?

Bereken hieronder het volume van uw bad en de hoeveelheid chloor u nodig hebt.

recatangle-pool@3x
1m³ = 1000 L
round
1m³ = 1000 L
oval
1m³ = 1000 L

Alles wat u moet weten over uw zwembad en zwembadwater

Naar FAQ-pagina
Vrij chloor (ook wel 'actief chloor' genoemd) is chloor dat "werkt" en hierdoor water desinfecteert. U kan vrij chloor in uw zwembad creëren door vloeibaar chloor, chloortabletten of chloorgranulaten aan uw zwembadwater toe te voegen. Het vrij chloor, in combinatie met een goede pH-waarde (tussen 7.0 en 7.6), zorgt dat uw zwembadwater helder en gedesinfecteerd is. De aanwezigheid van chloor in uw zwembad is dus noodzakelijk om gezond en veilig water te hebben.
De ideale concentratie vrij chloor in een openlucht zwembad ligt tussen de 0.5 tot 3.0 mg vrij chloor per liter water. De ideale concentratie vrij chloor in een overdekt of binnenzwembad ligt tussen de 0,5mg en 1.5 mg vrij chloor per liter water. De ideale concentratie vrij chloor voor spa's en whirlpools ligt tussen de 1.0mg en 3.0mg vloeibaar chloor per liter water.
De concentratie vrij chloor in uw zwembad kan u meten met een digitale meter. Vaak kan u dezelfde digitale meter gebruiken om zowel de concentratie vrije chloor als de pH-waarde te meten.
U kan perfect chloortabletten of -granulaten gebruiken voor uw zwembadwater. Vermijd echter wel het gebruik van chloortabletten en granulaten die cyanuurzuur (mono, di of tri isocyanuric acid) bevatten. Een te veel aan cyanzuur zorgt er namelijk voor dat de werkelijke concentratie vrij chloor veel lager zal zijn dan de digitale meter zal aangeven. Het cyanuurzuur gehalte mag dus absoluut niet hoger zijn dan 70 mg/l, anders zal uw vrij chloor niet actief genoeg meer zijn.
Meng vloeibaar chloor NOOIT rechtstreeks met een zuur. In dit geval ontstaat onmiddellijk chloorgas (een groene wolk) dat zeer schadelijk is voor uw longen en zelfs in hoge concentraties dodelijk kan zijn.
De pH-waarde drukt de zuurtegraad van water uit en kan waarden tussen 1 en 14 aannemen. Bij een pH-waarde van 7 is water neutraal.
De pH-waarde van zwembadwater moet te allen tijde tussen de 7.0 en 7.6 liggen. De ideale waarde is 7.2.
Bij een te hoge pH-waarde wordt de chloor in uw zwembadwater minder actief. Dit betekent dat de chloor minder desinfecterend werkt, wat kan leiden tot de ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën. Bovendien leidt een te hoge pH-waarde in combinatie met te weinig (vrij) chloor tot algengroei (groen water). Een te lage pH-waarde kan leiden tot de corrosie van metalen onderdelen (ladders, warmtepompen, circulatiepompen, verlichting,…) in uw zwembad, alsook tot de ontwikkeling van een irriterende chloorgeur die oog- , neus- en huidirritaties kan veroorzaken.